Ingredienser vi ikke tillader i pleje- og skønhedsprodukter

Vi har gennemgået ingredienserne og udvalgt hvert et produkt på ecoogco.dk, så du trygt kan finde dine skønheds- og plejeprodukter her.

Vores hovedformål med listen er, at hjælpe forbrugerne med at stille sig kritisk overfor de produkter og ingredienser man bruger på sig selv og sine børn. Ingredienserne i skønhedsbranchen er en jungle af forstå, derfor har vi gjort det til vores mærkesag at gennemgå og sortere produkter, så du her på ecoogco.dk ikke finder produkter med nedenstående ingredienser.

Vi foretrækker til enhver tid en naturlig ingrediens i et produkt, fremfor en syntetisk. Vi godtager æteriske olier i produkterne på shoppen. 

BEMÆRK: Nedenstående liste udvides løbende, og er med forbehold for fejl og mangler. Listen er et udtryk for vores og mange andres branchefolks mening, men er ikke en endegyldig videnskabelig facitliste. 

 

Liste med ingredienser vi ikke tillader i pleje- og skønhedsprodukter 

Camphor

Camphor tilføjer en blank, blank finish på negle. Det betragtes ikke nødvendigvis som et toksin, men det har været forbundet med alvorlig hudirritation og allergiske reaktioner.

 

C12-13 Alkyllactat

Syntetisk forbindelse afledt af mælkesyre og C12-15 alkoholer.

  

DBP (Dibutyl Phthalate)

DBP er brugt til at minimere flisning og klassificeres som en hormonforstyrrende og er forbudt af EU. Det er også klassificeret af den australske regering som et re-produktivitet og hormonelt toksisk stof.

 

Dyreforsøg

Dyreforsøg, vi er mod dyreforsøg og tester kun på vores frivillige medarbejder, og os selv :-)

 

Formaldehyd

Formaldehyd er en neglelak hærder. Det er klassificeret som et kendt kræftfremkaldende stof af US National Toxicology Program.

Formaldehyd harpiks dette biprodukt af formaldehyd er ikke så testet som formaldehyd, men det er et mistænkt allergen.

 

Nano teknologi

Nano teknologi baseret ingredienser er vi modstandere af denne sundhedsfarlige og potentielt giftige teknologi.

 

p-Anisic Acid

En methoxybenzen, hvor skadelige mængder kan optages i huden. Generelt er benzener forbudt i forbruger produkter siden 1978.

 

Parabener

Parabener bruges som konserveringsmidler i bl.a. kosmetiske produkter. De tilsættes for at hindre bakterie- og svampevækst i produkterne. Nogle parabener er på EU’s liste over stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Eksempler på parabener Butylparaben og Propylparaben.

 

Parfume og syntetiske duftstoffer

Parfume kan medvirke til udvikling af parfume allergi. Begrebet "duft" på en ingrediensliste kan dække over en blanding af uoplyste kemikalier. Disse syntetiske duftstoffer kan udløse allergier og åndedrætsbesvær.

  

Petroleum baserede ingredienser
Ved du hvor mineralske olier kommer fra?

De kommer fra spildolie eller Petrolatum fra olieproduktion, og er billige og derfor ofte benyttet i skønhedsprodukter.

Petrolatum er et biprodukt af olieraffinering. Med et smeltepunkt tæt på kropstemperaturen blødgøres vaseline ved påføring og danner en vandafvisende film omkring det påførte område, hvilket skaber en effektiv barriere mod fordampning af hudens naturlige fugt og fremmede partikler eller mikroorganismer, der kan forårsage infektion. Den er lugtfri og farveløs, og den har en iboende lang holdbarhed. Disse kvaliteter gør petrolatum til en populær ingrediens i hudplejeprodukter og kosmetik.

Når det er korrekt raffineret, hvilket er sjældent da det er fordyrende, har petrolatum ingen kendte sundhedsproblemer. Men med en ufuldstændig raffineringshistorie kan petrolatum potentielt være forurenet med polycykliske aromatiske kulbrinter eller PAH'er. PAH'er er biprodukter af forbrænding af organisk materiale, som almindeligvis opbevares i fedtstoffer ved eksponering på grund af dets lipofile egenskaber. Der er ingen måde at bekræfte korrekt raffinement på, medmindre en komplet raffineringshistorik er angivet. 

Petrokemikalier er meget anvendt i skønhedsprodukter, så mange almindelige ingredienser stammer fra dem. Eksempler på disse:
  • Parafin wax.
  • Mineral oil.
  • Toluene.
  • Benzene.
  • Alt med DEA (diethanolamine) og MEA (ethanolamine)
  • Butyl alcohol, butylparaben. EDTA (ethylendiaminetetraeddikesyre)
  • Isopropylalkohol, kokamidopropylbetain
  • Parfume eller duft - 95 procent af de kemikalier, der bruges i dufte, er fra olier af Petrokemikalier. Ordene Parfume eller Duft, kan indeholde mange forskellige kemikalier, der ikke behøver at blive opført på produktets ingrediensliste, og måske hormonforstyrrende.

Et eksempel på et sundhedsmæssigt problem med petrokemikalier er, at de kan generere 1,4-dioxan, der er et stof der er kendt for at forsage kræft hos forsøgsdyr. 1,4-dioxan er også et nyretoksin, neurotoksin og et luftvejstoksin, for ikke at nævne at det er en af de førende forurenelser af grundvand. Miljøarbejdsgruppen (EWG) fandt, at en alarmerende 22 procent af alle konventionelle produkter til personlig pleje indeholder et usikkert niveauer af 1,4-dioxan. EWG fandt også, at "disse sporforurenende stoffer i petro baserede ingredienser ofte let trænger ind i huden ... og at deres tilstedeværelse i produkter ikke er begrænset af Statens Sikkerhedsstandarder."

Kilde: https://www.safecosmetics.org/chemicals/petrolatum/

 

Phenoxyethanol

"Kært" barn har mange navne: 2-HYDROXYETHYL PHENYL ETHER, 2-PHENOXY- ETHANOL, 2-PHENOXYETHANOL, 2-PHENOXYETHYL ALCOHOL, ETHANOL, 2-PHENOXY-, ETHANOL, 2PHENOXY, ETHYLENE GLYCOL MONOPHENYL ETHER, PHENOXYETHANOL eller PHENOXYTOL

  • Kan være årsag til allergi. Hudeksponering for phenoxyethanol er blevet forbundet med allergiske reaktioner lige fra eksem og nældefeber
  • Blandinger af phenoxyethanol og parabener kan føre til mere alvorlige allergiske reaktioner end phenoxyethanol alene.
  • Eksem er også en almindelig allergisk reaktion på hudeksponering af produkter, der indeholder en procent eller mere phenoxyethanol.
  • Akutte nervesystem effekter ved graviditet og amning. I 2008 advarede FDA forbrugere om ikke at købe cremer med Phenoxyethanol, da det forstyrrede centralnervesystemet og forårsagede opkastning og diarré hos ammende spædbørn. Symptomer på et forstyrret nervesystem omfatter et fald i spædbarnets appetit, svært ved at vække spædbarnet og ændring i hudfarve.

Kilde: https://www.safecosmetics.org/chemicals/phenoxyethanol/

 

Se herunder hvordan Phenoxyethanol scorer:

  • Brugsrestriktioner: Moderat
  • Toksicitet i ikke-reproduktionsorganer: Moderat
  • Irritation (hud, øjne eller lunger: HØJ
  • Erhvervsmæssige farer: HØJ

Kilde:
https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/704811-phenoxyethanol/

 

Polyakrylamid

Polyacrylamid bruges i kosmetik til at stabilisere produkter og binde ingredienser. Den har også skummende, antistatiske og smørende egenskaber. Polyakrylamid består af molekyler af akrylamid, der er et stærkt mistænkt kræftfremkaldende stof og har været forbundet med brysttumorer.

Da polyacrylamids egenskaber som fortykningsmiddel og smøremiddel er kan anvendes til kosmetik, blev brugen fordoblet mellem 1989 og 2002 og ser ud til at være steget dramatisk siden.

Polyacrylamider blevet forbundet med kræft i skjoldbruskkirtlen, testis, mælkekirtel, livmoder, hypofyse og mundhule i dyreforsøg.

Findes typisk i:

  • Ansigts fugtighedscreme
  • Anti-aging produkter
  • Farve kosmetik
  • Lotioner
  • Hårprodukter
  • Solcremer



Hvad skal man kigge efter på etiketten:

  • Polyakrylamid
  • Akrylamid
  • Polyacrylat
  • Polyquaternium
  • akrylat


Kilde: https://www.safecosmetics.org/chemicals/polyacrylamide/

 

Phthalater

Disse forbindelser bruges til at forbedre tekstur og duft af produkter. Desværre er de forbundet med en række sundhedsproblemer, herunder hormonforstyrrelser og udviklingsproblemer.

 

Resorcinol
Resorcinol er almindeligt anvendt i hårfarver og acne medicin. I højere doser er det giftigt og kan forstyrre centralnervesystemets funktion og føre til luftvejsproblemer. Det har også vist sig at forstyrre det endokrine system, især skjoldbruskkirtelfunktionen.

Resorcinol bruges primært af gummiindustrien, især til fremstilling af dæk; det bruges også til træbinding af høj kvalitet, farvestoffer, kunstgødning og til fremstilling af visse kemikalier.

Forbrugerne eksponeres primært gennem kosmetiske produkter såsom hårfarver/blegemidler, hudpeeling og behandlinger for en række dermatologiske problemer, herunder acne og eksem.

Findes typisk i:

  • Mest almindelig i hårfarver
  • Også i shampoo/hårvand
  • Peelinger og i produkter, der bruges til at behandle acne, eksem og andre dermatologiske problemer


Hvad skal man kigge efter på etiketten:

  • Resorcinol
  • 1,3-benzendiol
  • Resorcin
  • 1,3-dihydroxybenzen (m-hydroxybenze, m-dihydroxyphenol)


Kilde: https://www.safecosmetics.org/chemicals/RESORCINOL/

 

Sodium Laureth Sulfat (SLES) og Sodium Lauryl Sulfat (SLS)

Er de 2 mest almindelige sæbestoffer i shampoo og sæber. Begge stoffer, som er sulfatbaserede, er desværre hud irriterende, hvilket kan resultere i tør og kløende hud/hovedbund. Selve hårstråene kan også blive påvirkede af de stærke sæbestoffer, hårets beskyttende skællag ødelægges, det betyder at håret bliver mindre modstandsdygtigt over for ydre påvirkninger. Og at hårstrået suger mere vand til sig, der gør at proteiner i hårets kerne vaskes ud. Brug i stedet shampoo og sæber med sodium coco-sulfat, som er et mildere sulfat-baseret sæbestof udvundet fra kokosnød.

  • disse skrappe sulfater fjerner hårets og hudens naturlige olier og dermed den naturlige beskyttende barriere
  • kan forårsage hårtab og give allergi
  • har i visse tilfælde ført til øjenskader hos voksne og børn
  • er blevet forbudt i skumbad fordi det svækker hudens naturlige forsvar
  • vandforurenende
  • personer med følsom hud oplever at skrappe sulfater tilstopper porer og forårsager acne


Dertil skal det siges, at der er studier i gang, som undersøger hvad ophobning af SLS og SLES betyder for vores organer. Nogle studier har påvist at SLS og SLES ophobes i leveren.

Ved nogle fremstillinger af SLS og SLES bliver sulfaterne forurenet med et stof kaldet 1,4-dioxan, der er kendt for at forårsage kræft hos forsøgsdyr.

SLS og SLES er ofte brugt i shampoo, shampoo barer, bodywash og opvaskemiddel, men ikke i produkter hos os.

 

Læs evt. mere om SLES og SLS her:

 

Talkum

Talkum er en ingrediens der bruges i f.eks. deodoranter, tørshampoo, pudder, blush, øjenskygger og foundation. Talkum udtørrende huden og tilstopper porerne.

Andre skadelig bivirkninger ved talkum er:

 

  • Talkum kan forårsage hudinfektioner. Talkum indeholder stivelse, hvilket gør, at brug af det om sommeren i følsomme områder som armhule og lyske kan få dem til at "klumpe" eller "kage sammen". Det vil fremme udseendet af hudinfektioner i stedet for at slippe af med dem.
  • Regelmæssig brug af talkum kan reducere produktionen af ​​naturlige olier i huden. Det kan også gøre huden tør, og det kan føre til problemer som flosset hud og mere følsom hud.
  • Tilstopper dine porer. Talkum er skadeligt for huden og tilstopper hudens porer. Det tillader ikke sveden at fordampe, og forhindrer hudens naturlige rensningproces. Det kan gøre eksisterende udslæt værre eller endda forårsage nye.
  • "Nogle talkum indeholder et stof kaldet asbest, som kan forårsage lungekræft. Det kan også forårsage andre sygdomme, såsom asbestose” tilføjer Dr. Dadu, som også er grundlægger og formand for Dr. Nivedita Dadus dermatologiske klinik.
  • Mineralsk talkum kan ødelægge din hud. Talkum indeholder mineralsk talkum, og hvis dette mineralske talkum kommer ind under huden gennem et åbent sår eller kommer ind i øjnene, kan det føre til irritation og rødme i hudområdet og øjnene.
  • Talkum kan irritere luftvejene. Når vi indånder talkum partikler, kan det føre til hvæsen, overfladisk eller kort vejrtrækning eller hoste. Under ekstreme forhold kan det forårsage talkose eller kronisk lungeirritation.
  • Talkum pulver kan forårsage ovarie sygdomme. Mange kvinder bruger talkumprodukter til feminin hygiejne, såsom forebyggelse af vaginal lugt. Hvis det påføres lysken, tillader det partiklerne at komme ind i skeden og livmoderen. Disse partikler kan trænge ind i æggelederne og til æggestokkene. Det opløses ikke let i dette område og forbliver i lang tid. Dette kan også forårsage ovariebetændelse.
  • Talkum er et pulveriseret naturligt, vandholdigt magnesiumsilikat, der nogle gange indeholder en lille portion aluminiumsilicat. 

    Talkum kan være forurenet med asbestfibre, hvilket udgør en risiko for respiratorisk toksicitet og kræft. Undersøgelser fra National Toxicology Panel viste, at asbestfri talkum af kosmetisk kvalitet er en form for magnesiumsilikat, der også kan være giftig og kræftfremkaldende

 

Se herunder hvordan Talkum scorer for almindelige bekymringer.

  • Kræft: HØJ

  • Allergi og immunotoksicitet: Lav

  • Udviklings- og reproduktionstoksicitet: Lav

  • Brugsbegrænsninger: HØJ

 

Talkum er ofte brugt i Makeup, deodoranter, tørshampoo og hårfarvespray, men ikke i produkter hos os.

 

 

Læs evt mere her:

 

  

Toluen

Dette opløsningsmiddel bruges til at opløse maling, blæk og klæbemiddel, blandt andre materialer; det er begrænset af Den Europæiske Union og anført i Californiens stat Prop 65 som et kemisk stof, der er skadeligt for fosterudviklingen, selvom det er anfægtet af nogle neglelakfabrikanter.

 

Kilder

ewg.org/skindeep

cosmeticsinfo.org

safecosmetics.org

parchem.com

mst.dk